بقاع متبرکه شهر سبزوار

در شهرستان سبزوار حدود ۵۰ بقعه متبرکه وجود دارد که خود گواه عشق و علاقه مردم این دیار به ائمه اطهار می‌باشد. در داخل شهر سبزوار نیز ۳ بقعه متبرکه امامزاده یحیی در مرکز شهر، امامزاده شعیب در جنوب و امامزاده حسن کوشک در غرب سبزوار واقع شده‌اند. این بقاع ارزشمند در طول سال به خصوص ایام تابستان و نوروز پذیرای خیل عظیم مسافران و زائران بارگاه رضوی می‌باشد در اینجا به کوتاه در باره ویژگی‌های این بقاع متبرکه صحبت می‌کنیم.

بقعه متبرکه امام زاده یحیی در چهارراه بیهق سبزوار واقع شده است این بنا شامل ایوان ورودی، راهروهای منتهی به داخل بنا و گنبد خانه می‌باشد بر فراز ورودی‌های بنا مناره‌هایی برافراشته شده و زیبایی خاصی به این بقعه متبرکه داده است.

پلان بنا به صورت مربع می‌باشد که به معماری قرن ۶ و ۷ ه ق ساخته شده که بعدها تغییراتی در آن بوجود آمده است گنبد این بقعه ۱۴ متر و مناره‌ها ۲۹ متر ارتفاع دارند. تزئینات کاشی کاری در نمای بیرونی بنا به صورت خشتی رنگارنگ مزین به کتیبه و نقش‌های هندسی و گیاهی است، فضاهای داخلی نیز مزین به کاشی، گچبری، سنگ و آیینه کاری است.

اما بقعه متبرکه امامزاده شعیب در حاشیه خیابان طبرسی قرار گرفته است در عصر قاجاریه این مکان گورستانی عمومی در پشت باروی جنوبی شهر بوده است، مجموعه معماری این امامزاده دارای یک صحن، ایوان ورودی و گنبد خانه است. پلان گنبد خانه بر اساس اسناد و سفرنامه‌ها مربوط به دوره تیموریان می‌باشد که دچار تغییراتی شده است. این بنا در سال ۱۳۵۰ شاهد نصب ضریحی نقره ای و مطلا بود تزئینات بیرونی بنا شامل کاشی کاری پرکار، کتیبه ثلث دور ایوان ورودی و کاشیکاری گنبد است.

بر دو سمت این بقعه دو مناره به ارتفاع ۲۵ متر وجود دارد که از قدمت بیشتری نسبت به فضاهای نوساز الحاقی برخوردار بوده است، این بنا در فهرست آثار ملی کشور نیز به ثبت رسیده است.

مزار متبرکه امامزاده حسن از نوادگان امام سجاد (ع) در حاشیه بلوار شهدای کوشک واقع شده و از گذشته مورد احترام و عشق مردم بوده است. این بنا نیز از معماری زیبایی برخوردار است و از مکان‌های فرهنگی و مذهبی غرب سبزوار به شمار می‌رود.